Zdravotně nezávadné hračky, barvičky a doplňky pro děti: jak se vyhnout nekvalitním a nebezpečným výrobkům?

Zdravotně nezávadné hračky, barvičky a doplňky pro děti: jak se vyhnout nekvalitním a nebezpečným výrobkům?

 

Odjakživa chtějí rodiče dopřát svým dětem jen to nejlepší. V posledních letech se ale hlavně materialistické zázemí vymklo některým rodičům z rukou. Hračky jsou pro dětský rozvoj velmi důležité, ale dětské pokojíky opravdu nemusí praskat ve švech.

Čím víc hraček pořizujete, tím větší hrozí riziko, že pořídíte nějakou, která by u vás doma rozhodně neměla co dělat. Ve světě často dochází ke stížnostem na kvalitu hraček např. kvůli vysokému obsahu chemikálií.

Čím je vaše dítě mladší, tím více musíte při výběru bezpečných hraček zbystřit. U malých dětí totiž hrozí riziko vdechnutí malých částí hračky. Navíc batolata všechny věci strkají do pusinky.  

Jak ale jako úplný laik vybrat zdravotně nezávadné hračky pro své děti a neohrožovat tak jejich zdraví?

Chce to čas

Čas je klíčový v mnoha činnostech a stejně je tomu i při výběru vhodných hraček. V okamžiku, kdy si na nákup hraček najdete dostatek času, spíš vyberete správně. Důležité je číst složení výrobku.

Pozor na chemické látky

Chemické látky jsou součástí mnoha hraček pro děti. Ve 20. století se rozmohla éra plastových hraček a s ní i větší výskyt používání chemických látek, které dodávají hračkám barvu, pružnost a odolnost.

Pokud složení výrobku nedokážete přes složitost názvu chemikálie ani přečíst, vraťte hračku zpět do regálu.

Ftaláty

Ftaláty můžete nalézt v plastových hračkách, protože dodávají plastu pružnost. Pro děti ale vůbec bezpečné nejsou. Často jsou spojovány s poškozením ledvin nebo jater. Mohou také způsobovat neplodnost a přispívat k obezitě.

Kadmium a olovo

Kadmium je další chemickou látkou, která se hromadí v lidském těle a poškozuje ledviny a kosti.

Olovo stejně jako kadmium může ovlivnit funkci ledvin, ovlivňuje hlavně funkci nervového systému a může mít za následek například zvýšení krevního tlaku nebo anémii. Olovo je jednou z látek, která může zapříčinit např. vznik ADHD u dětí.

Tip: Olovo a kadmium jsou látky, které se často objevují v barvách nebo ve špercích - nikdy proto dětem nekupujte lacinou kovovou bižuterii, kterou děti často ocucávají a ohrožují tím své zdraví.

dekaBDE a HBCD

Dekabromodifenylethér (dekaBDE) funguje jako zpomalovač hoření a způsobuje rakovinu. Nepříznivě působí také na na štítnou žlázu, ledviny a může u dětí způsobit poruchy chování.

Stejnou funkci má i 1,2,5,6,9,10 - hexabromcyklododekan, zkráceně HBCD.

Kdo hledá, najde!

Věděli jste, že existují přehledy nebezpečných hraček? Jsou uveřejněny a pravidelně aktualizovány na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR nebo České obchodní inspekce. Podívat se můžete také do systému RAPEX.

Kvalitu můžete ověřit

Kvalitu hraček můžete ověřit. Hledejte různá označení, která znamenají dodržování bezpečnostních požadavků a směrnic evropské unie. Mezi nejrozšířenější patří CE certifikát.

Dalším oblíbeným certifikátem je FSC®. Objevuje se na dřevěných hračkách a zaručuje, že dřevo bylo zpracované environmentálně a trvale udržitelným způsobem. Můžete se také setkat označením GS, které znamená, že výrobky jsou pravidelně testovány na kvalitu a bezpečnost.

Další rady a tipy při výběru zdravotně nezávadných hraček

  • Zajímejte se o zemi původu, velké množství hraček pocházejících ze zemí mimo EU obsahují totiž chemické látky, které jsou u nás přísně zakázány.
  • Nekupujte velmi levné hračky
  • Hlídejte si věkové doporučení pro hračku, není uvedeno jen tak a kupujte jen hračky věkově vhodné pro vaše dítě.
  • Dejte přednost hračkám z přírodních materiálů jako je dřevo nebo přírodní guma
  • Nakupujte od prověřených výrobců
  • Látkové hračky před prvním hraním vyperte
  • U hraček dávejte pozor na lakování a příliš silnou vůni, která většinou znamená i využití chemických látek

 

Až příště budete nerozhodně stát před regálem a vaše dítko se bude dožadovat např. temperových barev, panenek, autíček nebo třeba plyšových medvídků, budete už vědět, že nestačí posuzovat jen podle ceny, ale i kvality a dalších parametrů.

 

Alena Mrvíková