Víte, jak mluvit s dětmi o rozvodu a dalších těžkých životních situacích?

Víte, jak mluvit s dětmi o rozvodu a dalších těžkých životních situacích?

Nepředvídatelnost a nevyzpytatelnost života zasáhne občas každou rodinu. V každé rodině jsou nějaké problémy, žádná není perfektní. Když jsou ale součástí rodiny děti, problémy se často stávají větší než původně byly. Každého, někdy potká těžké období doprovázející úmrtí v rodině, onemocnění, rozvod apod. Mnozí rodiče pak naráží na problém, jak takové události vysvětlovat dětem. Pojďme se společně podívat, jak s dětmi správně mluvit.

Změny, stejně jako aprílové počasí, přichází neočekávaně a zcela náhodně. Ani pro dospělého člověka není vždy snadné změnu přijmout, smířit se s ní a nějak se s ní vypořádat. Dospělým tento proces ale ulehčují prožité roky, zkušenosti a jistá zralost. U dětí je proces ale často mnohem složitější.

Děti jsou velmi intuitivní, citlivé a vnímavé. Vynechat je z nepříjemných situací není vždy dobrá volba. I přestože se snažíte před nimi problémy skrývat, dítě je vycítí a nebo časem stejně vyplavou na povrch přirozeně.

Vést děti k zodpovědnosti, budovat jim sebevědomí a upevňovat důvěru je to, co získáte správnou komunikací, upřímností a otevřeností. Protože otevřená komunikace a upřímnost je klíčová pro lepší zvládání stresových situací teď i v budoucnu.

Zranit krutou pravdou nebo šetřit city milosrdnou lží?

V České republice během roku 2020 bylo rozvodem ukončeno 21 700 manželství. Je evidentní, že rozvod je v dnešní populaci zcela běžná věc. Jestliže i vy jste s partnerem shledali nejlepším řešením rozvod, není se za co stydět. Důležité ale je, jak takovou věci oznámíte dítěti.

Rozvod, nemoc, nehoda, úmrtí, ztráta zaměstnání - ať už si procházíte čímkoliv, buďte k dětem upřímní! Nenechte se zlákat lží, která zdánlivě dítě ušetří od bolesti a stresu. Lež vždy nějak vyplyne na povrch, prozradíte ji sami nebo vaše okolí. Někdy ani není potřeba nic prozrazovat, jak již bylo řečeno, děti jsou velmi vnímavé a poznají, když se něco děje. Nezvyklé chování, delší čas strávený v práci, žádné výlety, podrážděnost - dítě je jako radar a i ti nejmenší si všímají.

Pokud budete dítěti lhát, může to způsobit narušení vzájemné důvěry. Ratolesti pak mají tendenci před vámi své problémy tajit, dusí je v sobě a může to mít za následek řadu psychických problémů (např. deprese, problém začlenit se do kolektivu). Navíc budete svému dítěti opravdu špatným vzorem.

Všichni vědí, že být rodič je ta nejtěžší role, jakou může člověk zastávat. Proto se rodiče dopouštějí spousty chyb. V tomhle případě je to např. zatajování důležitých faktů o nemoci či smrti, vyloučení dítěte z pohřbu, zatahování dítěte do sporů mezi rodiči.

Jsme rodina, jsme v tom společně!

Velké změny doprovází velké a nezkrotné emoce. Hluboký smutek, frustrace, stres, zoufalství, agrese nebo samota - to všechno dítě může prožívat. Je důležité být si vzájemně oporou a nepočítat s tím, že vaše ratolest se s informací nějak vypořádá. Ono vypořádá, ale nemusí to dopadnout zrovna dvakrát slavně.

Důležité životní změny sdělujte jako rodiče společně. Udělejte rodinnou radu v klidném a tichém prostředí. Děti se často nechají rozptýlit počasím, pavoukem a jinými náhodnými vlivy. Proto se je snažte minimalizovat, ať se dítě koncentruje na váš rozhovor.

Když jde o rozvod, je důležité oddělit partnerství od rodičovství a ukázat, že i když tatínek s maminkou nemůžou žít společně, vždycky pro nic bude dítě na prvním místě a budou si vzájemně pomáhat. Proto je dobré se společně scházet a před dětmi se nehádat.

Vzájemně si naslouchejte a odpovídejte

Ať už je dítě v jakémkoliv věku, je kompetentní k tomu, aby se samo rozhodovalo. Se změny jistě přijde spousta otázek, které se dítěti budou honit hlavou. Dejte mu prostor se vyjádřit, naslouchejte mu a vnímejte emoce, které ho ovládají. Ať už se zeptá na cokoliv, nesnažte se vyhýbat odpovědi, vždy upřímně odpovídejte na všechno.

S tím souvisí i to, abyste nechali dítě se samo rozhodovat. Když řekne, že nechce na návštěvu do nemocnice za dědečkem nebo strávit víkend u táty, neignorujte to. Dobré je vždy zjistit, jakou to má příčinu a tyto stavy řešit.

Nezapomínejte také na to, že děti mají svou hlavu. Takže pokud jim oznamujete, že někdo vám blízký měl nehodu, jistě můžete očekávat otázku typu: “Tak proto jste se tolik zajímali o to pojištění dětí?” Někdy budete až sami překvapeni, co všechno dítě už zná a s jakými otázkami samo přijde.

Každý člověk se se změnami a emocemi vypořádává jinak. To platí i u dětí. Někdo se zhorší ve škole, holky se mohou víc začít starat o svůj vzhled a chlapci se naopak ponořit do sportu. Všechno má svou příčinu, snažte se ji nalézt a neopomíjejte tyto změny.

Vhodná příležitost

Každý rodič se sdělováním špatných zpráv dlouho vyčkává. V některých případech to může být dobře, jindy to jen oddaluje nevyhnutelné.

Věk

Nejdříve si uvědomte, kolik vašemu dítěti je let. V každém věku je vyspělost dítěte na jiné úrovni. To ale neznamená, že menším dětem neřeknete nic, větším budete lhát a vyspělým pravdu řeknete drsným a odměřeným způsobem.

U menších děti není nutné zacházet do detailů. Stačí vylíčit to nejdůležitější a na všechno potřebné se dítě případně doptá. Starší až dospívají děti si často drží odstup a na první pohled se zdají klidné nebo vyrovnané, ale nenechte se zmást. Pubertální a adolescentní věk je velmi nebezpečný. Děti v tomto věku hledají své způsoby, jak se se změnou vypořádat a mohou se tak uchýlit ke kouření, alkoholu, uzavření se apod.

Čas a místo

Psychologové radí nechávat důležité rozhovory na volné dny, jako je víkend, svátek nebo odpolední až večerní hodiny. Děti nejsou unavené a zahlcené školou. Většina lidí bývá nevrlá a nepříjemná, když je trápí hlad. A proto je lepší rozhovor začít až po jídle.

Děti nevyrušujte od jejich činností. Boj o pozornost s počítačem nebo hračkami totiž pravděpodobně prohrajete a celý rozhovor bude k ničemu. Navíc je to pro dítě větší šok než v klidovém režimu a rozhovor potom probíhá o to hůř.

Důležité také je, abyste byli v dobrém psychickém stavu i vy. Pokud prožíváte stres z práce, nebo pořád cítíte intenzivní a nezpracovanou bolest či jiné špatné pocity, s rozhovorem určitě počkejte. Pro dítě byste v takovou chvíli měli být oporou, nemusíte své emoce skrývat. Ale zpracovat je a při konverzaci být v co nejlepší psychickém rozpoložení.

Nakonec si pojďme říct jednu důležitou věc. Ať už procházíte jakoukoliv těžkou životní situací, věřte, že to není konec světa. I když se to teď zdá, že ta situace nemá řešení, pamatujte: po každé bouřce jednou vyjde slunce! A buďte ve všem společně, protože spolu se všechno táhne líp.

 

Kohoutová Klára