Rady a tipy jak umýt pomalované stěny a nábytek od dětí

Rady a tipy jak umýt pomalované stěny a nábytek od dětí

Podporovat děti v kreativním myšlení a tvořivosti je rozhodně správná věc. Může se stát, že se ale fantazie dětí vymkne kontrole a své výtvory ztvární na zdi či nábytek. Myslíte si, že jste jediní, kdo má doma takové rošťáky? Omyl! Tento problém zažívá nespočet rodin. Děti za vás nevychováme. Za to víme, jak jejich překrásná díla umýt.

Malířské plátno, papír nebo zeď – tyto pojmy dětem občas splynou. Ale žádnou paniku. Stejně jako existují účinné postupy, jak vyčistit zamaštěnou troubu, tak existují i návody, jak zatočit s pomalovanými zdmi. A za trest mohou děti v rámci výchovy s úklidem pomáhat.

Jak na pastelky?

Pastelek mají děti jistě nespočet a tak je nejpravděpodobnější, že budou hlavním nástrojem našich malých pachatelů. Ale rodiče nebojte se. My víme, jak místo činu bez poskvrny uklidit!

Klíčem je vlhký hadřík a jedlá soda. Potřeba je tedy hadřík, který stačí lehce navlhčit ve vlažné vodě. Navlhčený hadřík se dále namočí do jedlé sody. Umělecké dílo vašich ratolestí opatrně přetírejte. Postup opakujte, dokud nebude stěna opět čistá, jako slovo boží. Hlavně na hadr netlačte, ať nenarušíte povrch stěny a nezadřete tak pastelky ještě více do zdi.

Je tu ještě jeden účinný pomocník v boji proti pomalovaným stěnám a nábytku. Najdete jej v penálu těch malých zloduchů. Je to klasická guma. Podstatné je netlačit a negumovat příliš dlouho. Na místě by se pak mohl objevit světlý flek, který na sebe upoutá pozornost ještě více, než původní malba.

I kuchyně má svá tajemství. Jedním z nich je chleba jako úklidový prostředek. Opravdu jsme se nezbláznili. Měkká část chleba se zmačká do podoby např. kuličky a bude plnit funkci gumy. Následně je postup stejný jako s klasickou gumou.

Omyvatelné povrchy a pastelky

S dětmi je to těžké, oni si místo malování nevybírají podle těžkosti úklidu. Prostě začnou malovat a ponoří se do činnosti, že nevidí a neslyší. V případě, že si pro své kresby vybrali omyvatelné povrchy jako je třeba nábytek. Kuchyně a její vybavení opět pomůžou.

Do jedné ruky obyčejný olej, do druhé hadřík a jde se uklízet. Olejem potřete dané místo a nechte chvíli „působit“. Poté normálně setřete hadříkem.

Jak na voskovky?

Taky jste měli smrt v očích, když váš malý usměvavý rošťák s voskovkou v ruce vesele čmáral po zdi? Voda, hadr dokonce i nová výmalba jsou na voskovky krátké. Ale my víme, jak na ně. Ať už se umělci pustili do omítky krbu nebo zdi v pokojíku, nezoufejte.

Stačí vzít do ruky kartáček a pastu na zuby. Ne, to opravdu není čas pro ranní hygienu, ale čas úklidu. Na kartáček vymáčkněte trochu pasty a po ruce mějte hadřík namočený ve vodě (případně s běžným saponátem).  Pasta se zaslouží o odstranění malby a hadřík slouží jen k pouhému dočištění. Opět žádné tlačení, ať se omítka nedrolí. Tento prostředek lze použít i na lihovky.

V případě, že nepomůže pasta, vyražte do nejbližší drogerie a shánějte se po speciální houbičce. Taková houbička je přímo dělaná na pastelky a voskovky na zdech a je tak i označená. K houbičce nepotřebujete žádné další agresivní či ekologické prostředky na čištění, stačí pouhá voda.

Mastnota voskovek se ideálně hodí na malování vajec o Velikonocích, ale na zdech či nábytku jej mít nechce nikdo. Dalším trikem pro jejich odstranění je horký fén. Pomalované místo chvíli nahřívejte a následně rychle setřete suchým papírovým ubrouskem.

Lihové prostředky nebo stará dobrá Alpa si hravě poradí jak s mastnými pastelkami, tak s propiskou. Doporučujeme nejdříve na méně viditelném místě vyzkoušet, jak nábytek na líh reaguje. Nechcete přece zničit kromě výtvarného díla i celý kus nábytku.

Voskovky na textilu

Voskovky se rády dostávají i do koberců nebo potahů na gauč. Jestliže se nesmíříte s novým vzhledem těchto textilních doplňků, vytáhněte fén a piják. Nemáme na mysli Frantu z hospody, ale savý papír, který přiložíte na postižené místo a přejíždíte žehličkou. Barva i vosk se tak nachytá na papír a koberec je jako nový.

A co vodovky a tempery?

Co by to bylo za malování bez temper a vodovek. V případě, že to odnesla čalouněná pohovka nebo koberec, dejte se do praní. Prášek na bíle prádlo smíchejte s pár lžic teplé vody a skvrnu čistěte houbičkou.

Zaschlé skvrny jsou již horší. Bude potřeba natankovat. Ne do auta, ne do sekačky, ne na podpálení daného nábytku, ale na čištění. Benzín si také umí se zaschlými skvrnami poradit.

 

Nyní se už nemusíte bát, že se o nový design vašich domácností postarají děti. Nějaký takový šok přijít jistě může, ale s tímhle návodem je snadné jej odstranit.

 

Kohoutová Klára