Víte, jak rozvíjet v dětech kreativitu, motoriku, logiku nebo vnímání?

Víte, jak rozvíjet v dětech kreativitu, motoriku, logiku nebo vnímání?

Děti mají úžasnou schopnost pojmout velké množství informací a lehce se naučit hodně dovedností za krátký čas. Dokonale platí: co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Proto byste měli rozvíjet v dětech vnímání, cítění, logiku i další dovednosti. V životě se jim budou nepochybně hodit.

Děti se nejlépe učí prostřednictvím hry. Nepropásněte tedy období, kdy jim můžete předat nejvíce. Omezte telefony, tablety a další technologické vymoženosti a pusťte se do toho po staru - hrou!

Jak rozvíjet kreativitu?

Věděli jste, že mnoho úspěšných lidí je zároveň tvořivou duší a kreativitu považují za klíčovou pro svůj úspěch? Je dokázáno, že lidé, kteří se v dětství věnovali tvůrčím činnostem, umí v dospělosti nahlížet na problémy z různých úhlů pohledu a přicházet s originálními nápady.

 

Kreativní dovednosti můžeme rozvíjet mnoha činnostmi:

Čtení a psaní

Doporučujeme začít čtením knížek. Právě knížky jsou totiž tím, co dokáže vás a vaše děti přenést do světa fantazie. Je to svět, kde se může odehrát cokoli.

Mnoho malých čtenářů a čtenářek si potom vytváří své vlastní fantazie a někteří z nich mají tendence přenášet je do her nebo na papír v podobě psaných příběhů. A tomu se, drazí rodičové, říká: rozvoj kreativity na té nejlepší cestě.

Ruční práce a malování

Ne všechny děti jsou ale nadšené z knížek. V tom případě doporučujeme vyzkoušet ruční práce a malování. To jsou další kreativní činnosti, které na nějakou dobu zabaví a přenáší děti někam dovnitř, k sobě, k duši.

Takové aktivity baví spíše holčičky. Kluky zase častěji užije na hru na hudební nástroje, třeba na kytaru. Neznamená to ale, že by kluci nemohli třeba vyřezávat ze dřeva a holky hrát na piano.

Jak rozvíjet motoriku?

Rozvíjení motoriky není žádná věda. Stačí do života dětí vnést trochu pohybu. Motoriku můžeme rozdělit na hrubou a jemnou. Hrubá motorika se týká velké skupiny svalů, při jemným motorických dovednostech naopak potrénujete prsty a menší svalové skupiny.

Hrubá motorika

Když dítě ovládá hrubou motoriku, prohlubuje se jeho samostatnost, více si věří v pohybových aktivitách a lehce se pak naučí třeba jezdit na kole nebo plavat.

Odmalička se tedy snažte vést své dítě k pohybu, aktivity modifikujte podle jeho věku. Někdy stačí vyrazit třeba na dětské hřiště nebo do lanového parku.

Mezi další vhodné a finančně i časově nenáročné aktivity pro rozvoj hrubé motoriky patří:

  • Opičí dráha
  • Skákání na trampolíně
  • Hry jako “Honzo, vstávej” nebo “Cukr, káva, limonáda”
  • Skákání přes švihadlo
  • Hry s míčem

Jemná motorika

Aktivity, které vykonáváme rukama, vyžadují často přesné pohyby. Těch docílíme trénováním jemné motoriky, která zahrnuje pohybu prstů. Jemná motorika se dá rozvíjet mnoha způsoby:

  • Navlékání korálků
  • Modelování, stříhání
  • Hra se stavebnicí, stavění komínu
  • Pastelky, temperové barvičky

Jak rozvíjet logiku?

Rozvíjet logické myšlení už v předškolním věku dětem potom pomůže v celoživotním procesu učení se. Chápat věci v souvislostech a nemuset se učit nazpaměť je velmi užitečná dovednost!

S rozvojem logiky můžete začít zhruba od 4 let věku dítěte a nejlépe prostřednictvím jednoduchých skládaček, puzzlí, stavebnic a jednoduchých hlavolamů. S přibývajícím věkem postupně přidávejte na obtížnosti.

Pro děti v předškolním věku a děti školou povinné doporučujeme i vzdělávací společenské hry nebo didaktické hry.

Jak rozvíjet vnímání?

Rozvoj vnímání je široký pojem a záleží na vás, jak to uchopíte. Důležitá je určitě úroveň emočního vnímání, vciťování se do druhých lidí a s tím spojená tolerance.

Pokud je pro vás prioritní vést děti k zodpovědnosti, měly by se naučit vnímat svět okolo nás a jeho potřeby.

Rozvoj vnímání je dlouhodobým procesem a musíte ho trénovat v podstatě každý den. Využít k tréninku můžete každodenní situace a vysvětlovat si, doporučujeme také zvolit zábavné aktivity.

Například, pokud se snažíte vštípit svým dětem hezký vztah k přírodě, k ekologii a naší planetě, můžete využít různých her jako je např. hra Šetříme planetu Třídíme odpady.

Zároveň myslete na to, že vy jste ten vzor a vaše děti lecco přeberou od vás. Proto pokud chcete vychovat vnímavé dítě, sami byste měli být vnímaví a empatičtí a např. pořizovat kvalitní recyklovatelné hračky.

Kohoutová Klára