Praktické inspirace, jak vést děti hravě k samostatnosti a sebedůvěře

Praktické inspirace, jak vést děti hravě k samostatnosti a sebedůvěře

Samostatnost je pro život důležitou vlastností, kterou bychom měli ve svých dětech jednoznačně podporovat. Přece jim nechcete celý život stát za zády a dělat osobní asistenty. I na samostatnosti dětí se ale musí pracovat. Pokud tedy chcete vést děti k samostatnosti odmalička, pokračujte ve čtení tohoto článku.

K tomu, aby vám doma vyrostl z dítěte samostatný človíček, bude potřeba přiměřená disciplína. Jako rodič musíte vytvořit systém, denní režim, který je pravidelný a dává dítěti do života určitý řád.

Trénink samostatnosti začíná u rodiče

Zvládne naše Anička sama cestu autobusem do školy? Dokáže Honzík sám dojít do stánku pro zmrzlinu, nezaskočí ho nové situace? Často ještě před tím, než se s tréninkem samostatnosti začíná, rodiče odhalí, že se bojí oni.

Důležité je tedy nebát se a důvěřovat tomu, že dítě nové životní výzvy hravě zvládne. A nemusí jít o nic velkého. Ze začátku máte navíc nad jeho samostatností dohled a kdyby se něco nedařilo, adekvátně zasáhnete. Není se tak čeho bát!

Dejte dítěti důvěru, věřte, že zvládnou některé činnosti samy a uvidíte, že i děti si začnou věřit a postupně bude růst jejich sebevědomí i úroveň samostatnosti.

Děti po samostatnosti touží

Každý člověk navíc po samostatnosti touží. Touha po samostatnosti vychází ze zdravého sebevědomí a přesvědčení dítěte, že situaci samo zvládne. Každý další úspěch posiluje sebedůvěru a dítě tak zvládá stále víc a víc činností samo.

Tipy, jak na samostatnost

Buďte vzorem

Děti hodně věcí „okoukají” a učí se napodobováním. Proto pokud chcete samostatného potomka, jděte mu příkladem. I vy buďte samostatní, sebevědomí a nebojte se čelit novým výzvám v životě.

Trénujme v domácím prostředím

Domácí prostředí je nejlepším místem pro trénink předtím, než se vydáme do skutečného světa tam venku. Kde jinde taky dělat první chyby než doma?

Přeneste část domácích povinností na dítě.

Nebojte se přenést část domácích povinností na dítě. Na úplném začátku ho zapojujte a spolupracujte s ním, postupně ho můžete nechat dělat některé jednodušší práce i samotné.

Na takovém utírání nádobí nebo skládání látkových plen a oblečení není co zkazit.

Záleží i na věku, samozřejmě nebudeme po pětiletém dítku chtít, aby začalo žehlit nebo došlo samo něco koupit do obchodu, když počkáme venku. Trénujeme postupně, připravujeme dítě na těžší činnosti tím, že trénujeme ty snazší.

Střídejte činnosti

V dětském světě hlavně nesmí být nuda - a pokud budete chtít, aby každý den dítě uklízelo umyté nádobí do poliček, nuda to být rychle začne. Pokud  tedy chcete vychovávat děti správným směrem, střídejte činnosti.

Když se chystáte mýt okna, přichystejte hadřík i pro dítě. Když utíráte prach z poliček, nechte ty v jeho pokojíčku na něm a když si třikrát v týdnu vzpomenete, že by mohlo dítko zkusit prostřít stůl, do toho!

Konstruktivně komunikujte a chvalte

Jako rodiče buďte při tréninku samostatnosti trpěliví, tolerantní a snažte se motivovat své dítě. Nezapomínejte své dítě pochválit za konkrétní činnost, která se mu povedla.

Důležité je také umět podpořit, když se něco nedaří. Snažte se nikdy nekritizovat dítě, ale spíše okomentovat činnost a poradit, jak se dá vylepšit.

Uznejte sami, že úplně jinak zní, když řeknete: „Podívej, příště musíš zajet tím vysavačem až do rohu a sundat násadu, abys vyluxoval i místa, kam se jinak nedostaneš,” než „Podívej se, támhle ty rohy jsi úplně vynechal při luxování.” Dítěti taková věta moc nepředá a neví, jak to příště udělat lépe.

Když dítě cítí, že ve vás má oporu, že jste nejen jeho vzorem, ale i rádcem a zároveň přítelem a rodičem, vybudujete si mezi sebou pouto a i později se nebude bát přijít si za vámi pro radu.

Jděte na to oklikou přes hru!

Dětský svět je plný her a děti hry milují. Je to pro ně přirozený způsob, jak se něco naučit. Proto i při tréninku samostatnosti se nebojte zábavných prvků a hry. I práce se dá s trochou kreativity přetvořit v zábavu.

Pořiďte třeba dětskou kuchyňku nebo sadu dětských nožů na krájení zeleniny. Vytvořte si s dětmi hodiny pro lepší orientaci v denním režimu. Trénovat můžete třeba i při hře na obchod. Můžete také vyrazit na dopravní hřiště jako trénink předtím, než pustíte dítě samotné hrát si ven a tak dále.

 

Kohoutová Klára