Víte, jak zařídit dětský pokojíček, aby nenápadně rozvíjel kreativní myšlení a tvořivost?

Víte, jak zařídit dětský pokojíček, aby nenápadně rozvíjel kreativní myšlení a tvořivost?

Vytvořit pro dítě jeho vlastní útočiště a království, které bude patřit jen jemu, může být často oříšek. Člověk se musí přenést zpět do svého dětství a nasednout na vlnu nespoutané fantazie. Dětský pokoj by neměl plnit jen účel ubytovny, herny nebo domácí třídy. Ale měl by přispívat k rozvoji důležitých vlastností, jako je kreativita či tvořivost. Tyto vlastnosti pomáhá rozvíjet právě prostředí, ve kterém se dítě nachází.

Spoustu z vás jistě napadne běžet do hračkářství a shánět složité stavebnice, lepení letadel apod. To je ale pro děti mnohdykrát zbytečné. Ano, na chvilku je to zaujme, ale větší význam mají jednodušší hračky.

Kreativní dětský pokoj

Obstojí ale obyčejné hračky v dnešním moderním a technologickém světě? Pokud ano, jak? Není potřeba si nad touto otázkou zbytečně lámat hlavu. Systematicky uspořádaný prostor dokáže splnit všechny požadavky a potřeby dětí.

Není nutné dětský pokoj přeplňovat nesmyslnými kýčovitými dekoracemi, doplňky či obrazy - lepší může být společně s dětmi vytvořit vlastní příjemné dekorace. Žádoucí je rozvíjet ty schopnosti, bez kterých se v životě neobejdou a zkombinovat zábavu s učením - a to se může dosáhnou třeba i výrobou vzpomínaných dekorací.

 

Pokojíček je dobré rozdělit na důležité zóny:

  • Relax zóna - tak jako v kancelářích i v dětském pokoji by mělo být místo pro odpočinek.
  • Výtvarná zóna - v této zóně má dítě prostor pro uvolnění fantazie a zapojení kreativity a tvořivosti. Zároveň slouží také jako místo pro jeho učení.
  • Pohybová zóna - i pohyb je pro dítě klíčový pro správný vývin, a proto se na něj při zařizování nesmí zapomenout.

Pár tipů navíc:

  • Využijte prostor na maximum! Neomezujte se pouze na podlahu a zdi, ale zužitkujte i strop.
  • Pro zvětšení prostoru je dobré využít vysoké patrové postele s žebříkem či schůdky, pod kterými vzniká další místo.
  • Snažte se, aby osvětlení v místnosti nevytvářelo tmavé neosvětlené kouty nebo vrhalo ostré stíny.
  • V případě společného pokoje více dětí myslete na soukromí každého z nich.
  • Vybavujte pokoj společně s dětmi, je to přece jejich pokoj a také mají názor na to, co se jim líbí a co ne.
  • Pro podpoření pohybu nemusíte v pokoji udělat zrovna taneční parket, účel dobře splní i žebřiny nebo žíněnka.
  • Pro podporu kreativity využijte stěny, na které pořídíte samolepící tabuli. Na tuto tabuli mohou děti křídami malovat anděly, sluníčko - cokoliv je napadne. Navíc ji využijí i rodiče - např. na seznam domácích prací či vzkazů.
  • Nezapomeňte na prostor na hru s různými modelovacími hmotami, plastelínou, ze kterých děti s oblibou vytvářejí různé tvary, objekty, postavičky, autíčka nebo dokonce i sošky andělů, nebo svých oblíbených superhrdinů.

Dětský pokoj slouží dětem!

Spousta akčních a iniciativních rodičů se při zařizování pokoje může nechat unést. Začnou organizovat, chtějí pokoj v co největší čistotě a představují si, že každá věc bude mít své místo.

Maminky a tatínkové, asi vás musíme zklamat. Dětský pokoj je nejčastěji plný chaosu, hraček a často nepořádku. Můžete se snažit jak chcete, ale hračky se na zemi budou válet vždycky. K hračkám se přidají školní sešity a potřeby, papíry, pastelky, fixy, míče a z chaosu a mírného nepořádku je najednou bordel.

Je tedy důležité si uvědomit, že pokoj má sloužit hlavně dětem. Samozřejmě je dobré je vést k samostatnosti a zodpovědnosti a smyslu pro pořádek, časem si po sobě jistě začnou uklízet - ale hlavní pointa je stále jinde.

Opravdu kreativní pokoj podporuje všestranný rozvoj dítěte. Rozvíjí motoriku, pohybovou koordinaci, kreativitu, fantazii atd. Jak na to?

  • Motorika a pohybová koordinace - pro rozvoj motoriky máme hned 2 zóny, pohybovou i výtvarnou). V pohybové počítejte se skákáním, házením s míčem apod. K výtvarné dále.
  • Kreativita a tvořivost - pro rozvoj těchto vlastností a i jemné motoriky je důležité vybavit výtvarnou zónu pastelkami, fixkami, volnými papíry i omalovánkami nebo plastelínou. Plus na zeď připevněte již zmíněné samolepící tabule (vyhnete se tak počmárané zdi a vznikne nový prostor pro tvořivé činnosti).
  • Hudební nadání - jestliže chcete v dětech podpořit nebo vypěstovat lásku k hudbě, můžete, dle jejich volby, přidat i hudební nástroj. Hudba je všestranným učitelem. Jestliže je dítko ještě malé, netrhejte si vlasy při výběru nástroje, děti si najdou hudební nástroj sami i v obyčejném pokoji. Možná až poté přijde na řadu trhání vlasů.
  • Duševní rovnováha - pro udržení duševní harmonie, zdravého rozumu je vhodná relax zóna. Ta by měla být především známkou pohodlí a komfortu, ať už se v ní tančí, cvičí, protahuje nebo jen odpočívá.
  • Smysl pro pořádek a samostatnost - v případě, že v dětech chcete rozvíjet i tyto vlastnosti, snažte se je naučit, že každá věc má své místo. Pastelky patří do penálu, omalovánky do šuplíku a hračky do přihrádek.

Malovat, stavět, tvořit!

Stejně tak jako dva tvoří pár, tak dílek s dílkem dá dohromady výsledek. Výsledkem není jen domeček z kostek nebo obrázek rodiny včetně pejska. Je to především známka zručnosti, kreativity, fantazie a chutí do života. Není divu, že se svět vrací ke starým dobrým a jednoduchým kostkám i přes ty nekonečné možnosti elektronických hraček.

Složitost hraček by se měla odvíjet od věku. Nůžky menším dětem v pokojíčku volně nenechávejte, ale malovací potřeby jsou základ v každém věku. Je to univerzální zábava pro děti a dokonce i dospělé.

 

Není dobré děti zahlcovat autíčkama a panenkami - pár jich bohatě stačí. Radši vsaďte na hry, které přináší přidanou hodnotu.  Prostředí, které děti obklopuje je tedy klíčové pro jejich rozvoj. Proto bychom měli usilovat o co nejlepší naplnění funkčnosti a zároveň zalíbení našich malých ratolestí.

 

Kohoutová Klára