Víte, jak si udržet duševní zdraví kreativními činnostmi s dětmi?

Víte, jak si udržet duševní zdraví kreativními činnostmi s dětmi?

Být rodič je někdy velmi stresující. A dlouhodobý stres negativně působí na lidský organismus, může přivodit duševní ale i fyzické potíže. Máme pro vás několik nápadů, jak zabavit děti, užít si s nimi krásné chvilky a zároveň zrelaxovat mysl a odbourat negativní emoce a stres. Nemožné, říkáte si? Ale kdepak, kreativita je řešení tohoto problému.

Francouzský malíř Francis Picabia o kreativitě řekl:

„Naše hlava je kulatá, aby myšlení mohlo měnit směr. Kreativita znamená vidět to, co vidí ostatní, ale něco jiného si u toho myslet.“

Člověk nepotřebuje nadání, talent a dokonce ani cit pro umění, aby mohl vytvářet zajímavá a barevná díla. Někdy člověku stačí plná hlava starostí a ruce tvoří za vás - bez přemýšlení, bez nápadu. Ponořit se do kreativních činností dovede zastavit čas, vymazat veškeré trápení, starosti a zpracovat negativní myšlenky.

Společné vybarvování

Ať už na sobě pociťujete příznaky deprese, nebo jste měli jen těžký den v práci a doma vás čekají děti, vyzkoušejte společné vybarvování. Udělejte si doma výtvarnou dílnu, vytáhněte pastelky, fixy, vodovky, dostatek čistých papírů a omalovánky.

Do popředí se stále více dostávají antistresové omalovánky, na kterých se můžete vyřádit. Na barvách ani tak moc nezáleží, hlavní je nemyslet a malovat. Obecně se dá říct, že čím barevnější obrázek bude, tím lépe se budete cítit.

Vytáhněte děti od počítačů a telefonů a vyzkoušejte velkoformátové omalovánky podle čísel, na kterých může pracovat celá rodina. Takové omalovánky jsou rozděleny na díly s čísly a dostanete je společně s očíslovanými barvami. Pak jen stačí vybarvit obrázek těmi správnými barvami a dílo je na světě.

Výhodou omalovávání je jistě to, že trávíte krásné a pohodové chvíle se svými ratolestmi. Kolem vás je ticho nebo příjemná hudba a hluk uspěchaného světa na chvíli jakoby utichl. Tato kreativní činnost se také může pyšnit tím, že u dětí rozvíjí spoustu důležitých vlastností (např. soustředění, kreativita a jemná motorika).

Jaký vliv mají omalovánky na lidský mozek?

Teď na chvíli zkuste zavřít oči. Představte si, že máte v ruce modrou pastelku a vybarvujete moře či oblohu. Ve vašem mozku se právě rozpoutalo moře klidu a relaxace. Kromě toho mozek aktivuje centra pro zapojení kreativity, která je naprostým opakem organizace a logického myšlení. Tyto činnosti jsou ve vzájemné harmonii, čímž dochází k úlevě a odbourání nahromaděného stresu. Mozek právě odpočívá a vy také.

Další pozitivní účinky vybarvování:

  • zlepšuje náladu,
  • snižuje stres, napětí a potlačuje úzkost,
  • harmonizuje hemisféry (při malování pracují obě hemisféry společně),
  • uklidňuje mysl,
  • probuzuje kreativitu a fantazii,
  • podporuje produktivitu,
  • trénuje motoriku a zručnost,
  • podporuje koncentraci a pozornost.

Všechny tyto činnosti jsou stejně tak důležité pro děti, jako pro dospělé.

Hrátky s pískem

Další kreativní aktivitou je barevné pískování. Nemusíte být zrovna sluníčkový jogín, abyste vytvořili krásnou barevnou mandalu nebo rozkvetlý strom. Sežeňte barevný písek, mandalové či jiné šablony a pusťte se do práce.

Zní to děsivě a složitě? Nebojte se a vyzkoušejte to! Věříme, že vás tato činnost uchvátí již na první pískování. Pískování je sice složitější než obyčejné vybarvování, ale o to větší budete mít radost z výsledku a o to větší pýchu budete pociťovat.

Pískování si jistě oblíbí i děti. Sice ti menší budou možná potřebovat vaši asistenci a doma bude trošku větší nepořádek, ale co byste pro chvíle s těmi miláčky neudělali, že? Řádná příprava vyřeší problém s nepořádkem.

A jak se to dělá? Šablony jsou samolepící, takže stačí vždy odlepit určitý díl, vzít písek vámi zvolené barvy a nasypat jej na plochu. Lepidlo zajistí, že písek krásně drží a nemusíte se obávat opadávání. Možná budete překvapeni těmi krásnými výsledky, které si najdou své místo i na zdi.

Zahradničení

A teď něco trochu z jiného soudku. Psychologové potvrzují, že zahrádkaření je jedním z nejlepších způsobů, jak odbourávat stres a udržovat si správnou duševní harmonii. Dokonce lidé, co se věnují zahradničení jsou údajně šťastnější než ostatní.

Na první pohled to možná vypadá jako práce. Ale nenechte se zmást. Terapeutické a výchovné účinky pěstování rostlin a pečování o zahrádku jsou neocenitelné. Děti vede k samostatnosti, vytrvalosti, trpělivosti a zodpovědnosti.

Při pěstování směřujeme svou energii do něčeho s nejistým výsledkem. Dlouho nám může připadat, že veškerá snaha a úsilí nic nepřináší. Ale když vytrváme a uvidíme první zelené lístky prorážející hlínu nebo pomalu zrající rajčátka, vzbudí to v nás nekonečné pozitivní emoce a můžeme si povšimnout jakési paralely s životními změnami. Pěstování může pro někoho představovat naději, ať už doufá v cokoliv.

A proč do zahradničení zapojit i své děti? Všichni jistě známe tu nekonečnou dětskou energii, kterou všichni s údivem obdivujeme. Mnohdy nám doslova skáčou po hlavě a my nevíme, jak jim srazit hřebínek.

Odborníci tvrdí, že práce na zahradě umožňuje vybít nahromaděnou a přebytečnou energii u dětí i adolescentů. Kromě toho samotný pohled na živou přírodu a starost o ni je jedním ze způsobů jak:

  • snížit stres,
  • zahnat pocit samoty,
  • dosáhnout náležitého odpočinku a harmonie,
  • vrací nás do reality,
  • zároveň poskytuje únik od všedních problémů.

Ve chvíli, kdy vytrváme až do období plození, přichází zasloužená odměna a veškeré vynaložené úsilí a práce získává svůj smysl.

Tvořivost je únik a výchova

Na závěr lze říct, že jakákoliv kreativní a tvořivá činnost přináší mysli odpočinek. Naše tělo regeneruje, mysl odpočívá a veškeré starosti a stres jdou stranou. Nezáleží na druhu činnosti. Můžete vařit, péct, malovat, stříhat, lepit, šít, vyrábět dekorace z toho co najdete v lese. Fantazii se meze nekladou!

S dětmi zažijete spoustu legrace a přispějete k rozvoji důležitých vlastností potřebných pro jejich budoucnost.

A co vy, už jste objevili své oblíbené tvoření a cestu do jiného klidnějšího světa?

 

Kohoutová Klára