Věděli jste, že vhodné přizpůsobení a vybavení dětského pokoje může přispět k rozvoji kreativity?

Věděli jste, že vhodné přizpůsobení a vybavení dětského pokoje může přispět k rozvoji kreativity?

Dětský pokoj je něco jako království fantazie a všeho nemožného. Říká se, že dětská fantazie nezná hranice, což je vlastně naprosto v pořádku. Právě fantazie a kreativní myšlení je jedna ze základních vlastností, které v životě potřebuje každý, dítě i dospělý jedinec. Abyste tyto schopnosti u vašich mláďátek rozvíjeli, stačí často i pár prvků a rázem se z dětské ložnice stane kreativní pokoj plný zážitků a zábavného učení.

Není nutné dětský pokoj přeplácat všemi aktivitami. Zaměřte se na důležité zóny a ty vybavte dle oblíbených činností vašich ratolestí. Zútulnit pokoj lze totiž i nepatrnými drobnostmi.

Důležité je umění kombinace zábavy a učení. Pro správné využití prostoru a potenciálu kreativního dětského pokojíčku si rozdělte místnost do jednotlivých zón.

Zóna pohybu

Pohyb je pro děti a jejich úspěšný rozvoj opravdu důležitý. Měl by být součástí každého všedního dne. Každý řádný rodič by měl své ratolesti vést k lásce k pohybu a prohlubovat jejich tělesnou zdatnost.

A protože každý den v roce není slunečno a není čas běhat na hřiště nebo po dětských tělocvičnách, je dobré v pokoji vytvořit prostor pro pohyb. Nemusíte zrovna vytvářet taneční parket, většině to ani prostorové možnosti nedovolí. Ale i na malém prostoru lze snadno kousek vyčlenit pro pohyb například pomocí žíněnky, míče na cvičení nebo žebřin.

Tip: Stejné pravidlo platí i při zařizování zahrady. Je pochopitelné, že chcete mít ze zahrady dominantu vašeho domu, ale myslete i na vaše drobečky a vytvořte alespoň malé místo pro děti na zahradě (ideální je pořídit bazén, trampolínu nebo prolézačku).

Zóna umění a učení

Právě tato zóna může být klíčová pro rozvoj dětské kreativity a tvořivosti. Součástí kreativního pokoje nemusí být malířský stojan, plátno nebo hrnčířský kruh (ale když je to dětská záliba, tak proč ne). Vytvořte v pokojíčku takové místo, kde dítě může popustit uzdu fantazie a nic nebude špatně.

Vybavte jej dobrým stolem a velkou zásobou barev, modelíny, papírů i omalovánek. Prostě myslete na to, že o tvoření nesmí být nikdy nouze. V případě, že máte strach z pomalovaných zdí, zvažte nalepovací tabule. Na tyto tabule lze snadno malovat křídou a využijí je děti, ale i rodiče pro vzkazy nebo plánování úkolů (protože i zodpovědnost je potřeba a na to jsou domácí práce jako dělané).

Abychom umění nezobecňovali pouze na malířské tvorby nesmíme opomenout i hudební koutek. Hudba je učitelem i léčitelem. Většinou si děti zvládnou vyrobit hudební nástroj téměř ze všeho. Do ruky vezmou pastelku a začnou tlouct do radiátoru tolik, že byste nejraději ohluchli. Nebo vezmou pastelky rovnou dvě, otočí odpadkový koš a bicí je na světě.

Proto větším dětem dejte prostor vyjádřit se, co by jej bavilo a zda existuje nějaký hudební nástroj, na který by se chtěl naučit. Pokud ano, hurá pro hudební nástroj a špunty do uší. Pokud ne, hurá ušetří se za špunty do uší a jde se pro sluchátka a přehrávač. Nakonec, hudba si najde každého člověka, možná jen v jiné podobě - někdo zpívá, jiný hraje, třetí tancuje a poslední jen poslouchá.

Relax zóna

Nakonec nezapomeňte na dávku odpočinku a relaxace. Není řeč jen o měkké a pohodlné posteli, která neustále vybízí k zalehnutí. Ale jedná se i odpočinek během dne, kde si s vaším miláčkem můžete číst knížku nebo udělat s plyšovými hosty čajový dýchánek. Prostě klid a pohoda.

Prostor je dobré využít opravdu na maximum. Uvědomte si, že místnost nemá jen stěny, ale do zařizování lze zapojit i strop nebo podlahu. Využijte různých nápadů.

V případě sourozenců a společného pokoje myslete i na jejich soukromí. Všichni máme občas i svých nejbližších plné zuby a potřebujeme čas sami pro sebe. Tak proč takový čas nedopřát i dětem.

Nezapomeňte na význam dětského pokoje

Občas se může stát, že až moc akční a iniciativní rodič začne zařizovat pokoj po svém. Možná si chce prostřednictvím dítěte vyplnit své neuskutečněné sny. Ať už je to tak či onak, každý rodič by měl pamatovat na jedno: “Dětský pokoj slouží dětem!” A to bez debat.

Pro pořádné maminky a tatínky je zde ještě jedna důležitá a šokující zpráva. Dětskému pokoji vždy vládl a vládnout bude pouze chaos a nepořádek. Můžete se snažit sebevíc, ale nový den bude vždy znamenat nový bordel. Je dobré děti učit si hračky a věci po sobě uklízet, ale věřte, že zítřek bude opět stejný a nebude kam šlápnout.

A rada na závěr. I když je dobré se snažit děti nerozmazlovat tunou elektronických hraček, složitých stavebnic a bůh ví, čím ještě. Nějaké hračky jsou přece jen třeba. Ať už se jedná o staré dobré tradiční kostky nebo elektronická autíčka apod. Každá hračka rozvíjí určitou schopnost dítěte. Podstatné ale je zvážit, které hračky jsou potřeba, a které nikoliv.

 

Klára Kohoutová