Průvodce výrobou trička s potiskem, kterou zvládnou i děti, krok za krokem

Průvodce výrobou trička s potiskem, kterou zvládnou i děti, krok za krokem

Trička s potiskem se staly velmi oblíbeným dárkem napříč všemi generacemi. Takovým tričkem s potiskem můžete své blízké potěšit, dojmout nebo rozesmát. Ale víte, že vlastnoručně vyrobené věci potěší mnohem víc? Proto jsme se rozhodli provést vás výrobou trička s vlastním potiskem od začátku až do konce a hned několika způsoby.

Udělat radost vtipným tričkem je dnes téměř bezproblémové. Výběr je široký a pro takové tričko nemusíte chodit daleko. Ale jak už jsme jednou řekli, vlastnoruční práce potěší stokrát víc. A proto přinášíme návod na výrobu triček s vlastním potiskem.

Nutno podotknout, že výroby se mohou zúčastnit i děti a přispět tak svou hlubokou a nekonečnou fantazií k výrobě originálního a jedinečného kousku. Navíc je to pro děti skvělá zábava a způsob, jak oživit všední aktivity.

Vlastnoruční malování

V případě, že se chcete vyřádit, vymyslet program pro celou rodinu a nebo si prostě jen vyrobit něco hezkého, jsou vlastnoručně malovaná trička to pravé. A jako bonus tato kreativní činnost poskytne dobrý únik od reality, můžeme ji tedy nazvat antistresovou terapií.

Co bude potřeba?

  • Barvy na textil
  • Štětce
  • Jednobarevné tričko (nejlepší je bílá nebo černá barva)
  • Konturka či konturovací tužka
  • Velký tvrdý karton
  • Kolíčky na prádlo
  • Žehličku
  • Tenko plátno (např. staré prostěradlo)

Vlastní výroba

  1. Vymyslete originální a neobyčejný námět.
  2. Následuje příprava malířského plátna. Tričko navlékněte na karton, napněte a ze všech stran připevněte kolíčkem tak, aby bylo rovné a vypnuté.
  3. Malujte a malujte! Vezměte do rukou štětce, rozbalte barvy a pusťte se do díla. Využít můžete šablony, které obkreslíte třeba tužkou nebo mít před očima předlohu. Ti, kterým nechybí fantazie, se mohou do malování pustit i bez vzoru. Popusťte uzdu své fantazii a nechte se vtáhnout do víru tvoření.
  4. Jako poslední krok je třeba barvy zafixovat. Plátno položte na tričko z vnější strany a zhruba 3 minuty přes něj zažehlujte. Potom tričko otočte naruby a opět přes plátno cca 3 minuty zažehlujte.
  5. A teď už jen tričko darujte nebo oblečte!

 

Tip: Abyste do výroby mohli zapojit i menší děti, lze si pořídit foukací fixy na textil. U nich stačí mít šablonu, kterou položíte na tričko a do fixky foukáte. Obrázky jsou jedinečné v tom, že barva je velmi hezky rozprskaná.

Tisk obrázků, fotek i textu

Vyrobit rybářské tričko se svým největším rybářským úlovkem se štětcem zvládne málokdo. Ale i pro takové nápady máme řešení. Kdo má strach ze svého netalentu na malování nebo je realizace až příliš složitá, nevadí. Lze si stáhnout obrázek, fotku nebo vyrobit obrázek či text na počítači a ten si vytisknout.

Co bude potřeba?

  • Nažehlovací papíry
  • Vlastní inkoustová tiskárna (ideálně barevná)
  • Jednobarevné tričko (ideálně vyrobené ze 100 % bavlny)
  • Žehličku

Vlastní výroba

  1. Vymyslete vtipný text, vyberte famózní obrázek nebo vlastní fotografii.
  2. Nažehlovací papíry vložte do zásobníku tiskárny a vytiskněte vámi zvolené téma. Především u textů je důležité tisknout zrcadlově, aby se dal normálně přečíst.
  3. Tričko otočte lícem ven. Na něj položte papír tak, aby nahoře zůstala průhledná vrstva. Žehličku nastavte na nejvyšší teplotu a asi 10 vteřin zažehlujte v jednom směru a dalších 5 v druhém směru.
  4. Nechte vychladnout.
  5. Sloupněte průhlednou vrstvu.
  6. A teď už jen tričko darujte nebo oblečte!

Jak se o tričko s potiskem starat?

Jistě to znáte, že potisk se z triček časem začne loupat nebo blednout. Abyste tento fakt co nejvíce oddálili, je důležité vědět, jak se o tričko starat.

Tričko pereme nejdříve 24 hodin po nažehlení - nikdy NE dříve. Trička do pračky dáváme naruby a pereme na 40°C. Trička s vlastnoručně vyrobeným potiskem nejsou ideální do sušičky a není dobré používat agresivní prací prostředky či aviváže.

Stejně tak jako při praní, tak i u žehlení by mělo být tričko naruby.

 

Kohoutová Klára