Jak pomáhat dětem budovat harmonické sebevědomí?

Jak pomáhat dětem budovat harmonické sebevědomí?

 

Každý člověk o sobě někdy v životě pochybuje. A je to tak dobře. Nikdo totiž nejsme dokonalí. Není ale důvod si nevěřit a podceňovat se. Budovat zdravé sebevědomí je důležité už od dětství. Jen ze sebevědomých dětí totiž vyrostou sebevědomí dospělí.

A věděli jste, že na míru sebevědomí dítěte mají vliv hlavně rodiče a jejich výchova? Ano. To, jestli z vašeho dítěte vyroste egoista, člověk s nízkým nebo zdravým sebevědomím, můžete výrazně ovlivnit. Jak na to? A proč je důležité mít zdravé sebevědomí?

Jak vypadá jedinec se zdravým sebevědomím?

Člověk, který má harmonické sebevědomí si uvědomuje svoje kladné i záporné vlastnosti a snaží se na nich pracovat. Takoví jedinci mnohem lépe snáší konstruktivní kritiku na svou osobu a dokáží si z ní odnést to nejpodstatnější.

Zároveň jsou emočně vyrovnaní, rozvíjí svou všímavost a empatii k ostatním, dokáží budovat zdravé mezilidské vztahy. Snaží se posouvat dopředu, pracovat na sobě a umí se poučit ze svých chyb.

Nutno podotknout, že po tomhle světě pobíhá spousty dospělých, kterým chybí zdravá sebeúcta a pozitivní vztah k sobě samému, protože nedokázali najít sebevědomí v dětství.

Člověk s nízkým sebevědomím

Takoví jedinci často mají potřebu se neustále porovnávat s ostatními, nechají si líbit spousty věcí, protože mají problém říct slova jako je dost nebo ne. Mohou se objevit také problémy s ponižováním druhých a podkopávání jejich sebevědomí, aby si sami připadali lepší.

Člověk s přehnaným sebevědomím

Naopak lidé s přehnaně vysokým sebevědomím mají pocit, že jsou lepší, inteligentnější nebo schopnější než ostatní. Často jsou sobečtí a chtějí být středem pozornosti za každou cenu. Těžce snáší odmítnutí, kritiku nebo konkurenci.

Jak na harmonické sebevědomí?

Vychovat tedy dítě s harmonickým sebevědomím je ten nejlepší základ, který mu do života můžete dát. A jak na to?

Pamatujte, že zdravé sebevědomí může získat opravdu každý. Důležité je:

1.    Chválit své dítě

Může se zdát jako samozřejmost, že své dítě chválíme. Důležité je to ale umět. Dětem nestačí říkat jenom, jak jsou úžasné a šikovné. Pochvala by měla vždy přicházet s odůvodněním.

To, že je dítě šikovné mu moc neřekne. Snažte se vždy vypíchnout to, za co pochvala přichází například:

  • Dobře! Ten hod byl perfektní, zlepšuješ se.
  • Ten obrázek se ti moc povedl, jsi šikovná/šikovný, vystavíme si ho na lednici?
  • Tvoje taneční vystoupení na besídce se mi moc líbilo.
  • Děkuju, že mi pomáháš starat se o psa. Jsi šikovná/šikovný.

Zároveň chvalte také osobnost a vlastnosti dítěte.

2.    Naučit ho, že život není jenom pohádka

Život není jenom radost a výhry. Čím dříve vaše dítě naučíte, že součástí života jsou i prohry a chyby, tím lépe pro něj. Opět se k tomu ale musíte umět jako rodiče správně postavit. Nedělejte tragédii z toho, když se něco rozbije nebo nepovede.

Správný přístup není ani litování. Důležité je o věcech mluvit a vysvětlit si, proč a kde se stala chyba, jak ji napravit. Můžete dítěti zkusit poradit, jak se zachovat příště lépe. I být smutný nebo zklamaný patří mezi lidské emoce, s kterými se dítě musí naučit pracovat a přijímat je.

3.    Důvěřovat dítěti a dát mu zodpovědnost

Důvěřovat svému dítěti a svěřit mu zodpovědnost je to, co pomáhá zvýšit sebevědomí. Dítě cítí, že věříte tomu, že situaci zvládne a je pro něj snazší uvěřit tomu taky. Ze začátku nemusí jít o žádné velké kameny zodpovědnosti.

Můžete třeba chtít, aby dítě zkusilo samo zaplatit v obchodě nebo aby vám doma pomohlo s pěstováním rostlin. Začít s takovými činnostmi doporučujeme odmalička. Nejen, že takové dítě nabude na sebevědomí, ale také na zodpovědnosti. Nebudete se tak muset jednou bát nechat ho doma samotné nebo mu svěřit vlastní klíče od bytu.

 

Tip: Věděli jste, že většina dětí utratí své kapesné během několika dní? I starání se o vlastní finance může pomoci se zdravým sebevědomím, zodpovědností a finanční gramotností k tomu!

 

Alena Mrvíková