Naučte děti hravou formou bezpečnosti v dopravě!

Naučte děti hravou formou bezpečnosti v dopravě!

Každý, kdo měl nebo zrovna má malé děti ví, že je občas docela dřina vyrazit s nimi do města. Zvlášť pokud už běhají, rodiče se často strachují, aby nedošlo k neštěstí. Jak tedy děti naučit bezpečnosti v dopravě?

Začít s výukou bezpečnosti v dopravě můžete s dětmi už v předškolním věku. A to i přes to, že děti v tomto věku ještě nemají plně vyvinutou prostorovou orientaci a odhad vzdálenosti, což jejich pohyb na silnici ještě více komplikuje.

Přesto se dostávají do dopravních situací odmalička. O to více je důležité vštípit jim základy dopravní výchovy. A jak? Nejlépe to jde hravou formou.

Buďte dětem vzorem

Základ všeho je ale být dětem vzorem. Pokud sami při jízdě na kole nepoužíváte reflexní prvky nebo se nerozhlédnete při přecházení přes silnici a ve spěchu přebíháte přechod na červenou, co od vás děti asi převezmou?

Děti špatné chování bohužel okoukají rychleji než to dobré, proto byste se chyb v silničním provozu neměli dopouštět. Svým zodpovědným chování v dopravě přispějete ke správnému chování svých dětí.

Silniční pravidla jedině hravou formou!

Nejlépe uděláte, když se budete snažit děti učit pravidla hravou formou. Hra, zážitek a společně strávený čas je to, co se jim zapíše za uši.

Tip: Vyplatí se taky přirozeně vkládat do konverzace různé rady a upozornění, ale žádné učení se zpaměti! Například, až si zase budete s dětmi malovat temperovými barvami auta, zkuste přimalovat panáčka na přechod a zeptat se, jakou barvičku máte namalovat na přechod. 

Dopravní hřiště

Věděli jste, že Česká republika má jednu z nejrozvinutějších sítí dopravních hřišť v Evropě? Naleznete jich tu přes 160! Než se vypravíte s dětmi na kolo - a je jedno, jestli do přírody nebo na silnici, vyrazte na dopravní hřiště.

Právě na dopravním hřišti si děti mohou vyzkoušet znalosti dopravních značek a předpisů, aniž by to vnímaly jako učení se něčemu novému.

Křídy a kužely

Dochází vám nápady, co dělat s dětmi venku nebo na zahradě? Vezměte si křídy a objevte nějaký asfaltový plácek. Místo skákání panáka můžete s dětmi namalovat nějakou parádní dráhu a rozmístit po ní dopravní kužely.

Projížděním takových drah a slalomu mezi kužely i děti zlepšují své dovednosti jízdy na kole a zlepšuje se technika jejich jízdy, což je pro dopravní provoz také důležité.

Stolní hry

V deštivých dnech doporučujeme využít různých stolních deskových her, které děti vzdělají v oblasti dopravní výchovy. Že o takových hrách nevíte? Nevadí! Přinášíme inspiraci. Nejdostupnější je pexeso s tématikou dopravních značek.

Tip 1: První z her nese název Dopravní výchova a obsahuje celkem 5 herních plánů  a různé pracovní listy. Děti se během hry učí správnému chování v silničním provozu, seznamují se s pravidly v chování a učí se předcházet rizikovým situacím.

Zároveň mohou děti trénovat pravolevou orientaci a orientaci v prostoru.

Jednotlivé herní plány se jmenují:

  • Pomáhej a chraň
  • Takhle ano, takhle ne
  • Letadla
  • Velký učí malého
  • Dobře a špatně

Tip 2: Pořídit také můžete hru Vzhůru do provozu! Hra spočívá v tom, dojít s figurkou z domova do školy. Cestou vás čekají záludné otázky z oblasti bezpečného chování v dopravě, a to hned v několika kategoriích:

  • Poznávání dopravních značek
  • Chodec
  • Cyklista
  • První pomoc
  • Ostatní (dopravní prostředky MHD, cestující v autě…)

Malování a tvoření s dopravní tématikou

Naučit se pravidlům a bezpečnosti v dopravě zvládnete hravě i během kreativních aktivit s vašimi dětmi. Pokud rádi malujete nebo tvoříte, zapojte trošku více fantazie a tvořte na téma dopravy.

 

Můžete na velký papír nakreslit třeba různé trasy s křižovatkami a značkami a potom po nich putovat s autíčky nebo figurkami. Tvořit můžete také s reflexními prvky a oblíbenými reflexními nažehlovacími záplatami.

 

Alena Mrvíková