Proč a jak vést děti k zdravému životnímu stylu a k zodpovědnosti za vlastní zdraví?

Proč a jak vést děti k zdravému životnímu stylu a k zodpovědnosti za vlastní zdraví?

Každý rodič si přeje, aby jeho děti byly zdravé a prožily dlouhý život plný sil. Zrovna zdraví je něco, co si člověk ani za peníze nekoupí, ale přece jenom pro zdraví své i svých dětí můžete něco dělat. Jak vést děti ke zdravému životnímu stylu?

Proč vést děti ke zdravému životnímu stylu?

  • Podpoříte kromě zdraví i imunitní systém vašeho dítěte
  • Preventivně působíte na vznik různých onemocnění i do budoucího života vašeho dítěte - snižuje se riziko cukrovky, vysokého krevního tlaku a dalších civilizačních chorob
  • Dítě bude více fyzicky zdatné a v kondici, snižuje se riziko nadváhy a obezity
  • Zdravý životní styl má vliv i na naše duševní zdraví, sebevědomí, budování mezilidských vztahů

Podporujte v pohybu a sportu

Cílem podpory ve sportu není vychovat doma profesionálního sportovce a tlačit na výkon. Cílem je vybudovat v dětech lásku k pohybu. To se samozřejmě nestane ze dne na den a budete muset tomu věnovat trochu úsilí. Ležením na gauči malého sportovce nevychováte.

Nebojte se experimentovat. Často rodiče dělají chybu v tom, že se příliš specializují na jednu sportovní aktivitu, nejčastěji na tu, která nejvíc baví je. Měli jste jako malí sen stát se fotbalistou? To byl váš sen. Vaše dítě může bavit něco jiného. Myslete na to a dejte mu možnost objevovat, zkoušet a svobodně se rozhodovat.

Nic vám nebrání vyrazit jeden víkend na kolech, další se učit na kolečkových bruslích, třetí se věnovat turistice, v týdnu si zajít zakopat na hřiště nebo zahrát badminton či tenis.

Tip: Vyrazit můžete taky do lanového centra na horolezeckou stěnu nebo na specializovaná hřiště zahrát si třeba discgolf.

Zdravá strava je základ

Zdravá výživa je základem zdravého životního stylu a bez ní to určitě nepůjde. Nemusíte se ale bát - i zdravé vaření může skvěle chutnat. Pokud si tedy pod zdravým stravováním představujete tak akorát kuře dělané v páře a hromadu zeleniny, opusťte své představy a pojďte experimentovat.

Dětská strava by měla být pestrá po všech stránkách. Nemusíte se s dětmi pouštět do žádných diet a omezování se. Naopak si dopřejte dostatek živin, nezapomínejte na mléko, maso, ovoce, zeleninu, ořechy a další.

Hravé stravování

Ruku na srdce- přesvědčit děti, zvlášť starší, o tom, že mrkev je lepší než hranolky může být dost náročné. Vše je ale o rovnováze a o způsobu, jakým stravování podáte. I to může být zábavné.

Nebojte se experimentovat s chutěmi, zkoušet nové recepty, zvát děti do kuchyně a pokrmy chystat společně.

Tip: Pamatujte taky na to, že se jí nejdříve očima, a tak by jídlo mělo i dobře vypadat na talíře. Pokud máte čas a jste dostatečně kreativními rodiči, můžete se pustit i do tvoření obrázků z jídla. Taková svačinka vaše dítko určitě potěší.

Budujte v dětech hodnotu zdraví

Budovat v dětech hodnotu zdraví je velmi důležité. K čemu by bylo vaše snažení doma, kdyby po škole vaše dítko zamířilo každý den do cukrárny a tam si narvalo kapsy?

Důležité je dětem citlivě vštěpovat hodnoty zdraví a i když to nebude 100 % úspěch, věřte, že v dospělosti se jim střípky poskládají a budou vám vaše děti vděčné.

Vyrazte na  farmu

Porozhlédněte se po farmě v okolí. Takové zážitky dají dětem nejvíc. Uvidí, jak zvířata mohou žít, jak důležité jsou volné výběhy pro jejich šťastný život. Naučí se něco o zvířatech a kdo ví? Třeba si zkusí i podojit kravičku.

 

Tip: Stejně jako návštěva farmy by mohla děti zaujmout třeba i návštěva farmářských trhů nebo různých sportovišť.

Vyzkoušejte zahradničení

I taková obyčejná činnost jako je zahradničení, může padnout na úrodnou půdu při vštěpování hodnot zdraví. Minimálně otevře dětem cestu k pěstování ovoce a zeleniny. Co takhle vypěstovat si vlastní ředkvičky? Chutnají úplně jinak než ty kupované!

Začněte s otužováním

Začít otužovat sebe i děti není vůbec špatný začátek pro budování hodnot zdravého životního stylu. Otužování přináší do lidských životů mnoho benefitů jako je:

  • Lepší imunita
  • Lepší spánek
  • Více energie
  • Nastartování metabolismu

Osvěta

Nebojte se taky osvěty a vštěpování hodnot slovy. Nic se nesmí přehánět, aby to nebyla otrava, ale na druhou stranu se dá vše podat zábavnou a nenásilnou formou. Ve škole se například můžete zapojit do projektu Ovoce do škol, pořídit si domů různé knížky o zdravém životním stylu nebo s dětmi hovořit o tématu a vyplňovat různé pracovní listy.

 

Tip: Ve skupince dětí si můžete zahrát také třeba hru Zdravá abeceda, jejíž pravidla jsou volně dostupná na internetu.

 

Alena Mrvíková