Jak zařídit dětský pokoj v provensálském stylu?

Jak zařídit dětský pokoj v provensálském stylu?

Jak vypadá provensálský styl? Stačí zavřít oči a přenést se na jih Francie - šumění moře, písek pod nohama i  vůně levandulových polí a francouzský venkov, to přesně si pod těmito slovy můžete představit.

Provensálský styl je v posledních letech velmi oblíbenou volbou pro zařizování domovů i v Česku. Zařídit v tomto stylu můžete obývací pokoj, kuchyň i dětský pokoj pro různé věkové kategorie. Ocení ho jistě malá princezna i velká školačka. Jak na to?

Podlaha

Jestliže chcete zařídit romantický dětský pokoj ve stylu Provence, o podlahové krytině byste měli mít celkem jasno. Volbou číslo jedna nejen do dětského pokoje, ale třeba i do obývacího pokoje nebo pracovny, by měla být kvalitní dřevěná podlaha.

Investovat můžete do masivního dřeva, do dřevěných parket, nebo plovoucí laminátové podlahy. Dobrým řešením mohou být také vinylové podlahy s designem imitace dřeva.

Výhodou dřevěné podlahy je to, že dřevo jakožto přírodní materiál, neškodí našemu zdraví, pomáhá udržovat optimální klima v místnosti, působí příjemně, má dlouhou životnost a je tepelným i zvukovým izolantem. Nevýhodou je pravidelná údržba, která se musí dřevěným podlahám poskytovat.

V případě vinylové podlahy se sice nejedná o přírodní materiál, ale stejně jako dřevo má spousty výhod, pro které se vyplatí ji zvážit. Došlap na takovou podlahu je tichý a pružný, zvládne odolávat vlhkosti, mechanickému poškození a má dobré tepelné i akustické izolační vlastnosti. Zároveň se jednoduše udržuje a je vhodná také pro podlahové vytápění.

Tip: V dětském pokoji může být k užitku také kusový koberec, na kterém si budou moci děti hrát. Do pokoje v provensálském stylu vybírejte koberce spíše jednoduchého designu v barvách, jako je bílá, šedá a různé odstíny růžové.

Stěny

Stěny se z velké části podílejí na utváření prvního dojmu z dětského pokoje. Jak by měly vypadat stěny v romantickém pokojíčku v provensálském stylu?

Trámové stropy nebo trámy obecně jsou charakteristickým znakem provensálského stylu. Pokud máte tu možnost, zřiďte dětský pokoj v místnosti, která se pyšní starými dřevěnými trámy. Většinou se jedná o místnosti v podkroví, které bývají často v rodinných domech nevyužity, ale pro provensálský styl je to přesně to pravé.

Dále se v místnostech klade důraz na dostatek světla - i proto se místnosti malují spíše světlými odstíny barev, které podpoří prosvětlenost místnosti. Oblíbené barvy jsou bílá, krémová nebo světlé odstíny růžové a fialové.

Přečtete si inspirace, podle kterých můžete zařídit pokoj pro miminko.

 

Chybět by v provensálském stylu na stěnách neměla ani textura, oblíbené jsou klasické štukové omítky, jejich vhodnost do dětského pokoje necháme ale na vašem zvážení. Oživit stěny můžete také tapetami, například s květinovým motivem. Aby však místnost stále působila dost světle, doporučuje se tapetu umístit jen na jednu stěnu.

Barvy

Barvy v provensálském stylu jsou velmi důležité. Většinou se při zařizování místností v tomto stylu nečerpá z celé palety barev, ale pouze z užšího spektra. Barvy by měly být jemných pastelových nebo tlumených odstínů. Často můžete vidět barvy, jako bílou, béžovou, krémovou, světle žlutou, pastelově žlutou, olivovou, levandulovou, světlou modrou.

Tyto barvy se potom dále kombinují s přírodními materiály, jako je dřevo, kov, keramika, len a další.

Nábytek

Nábytek je nedílnou součástí každého dětského pokoje - bez postele, stolu, komody a dalšího příslušenství, se neobejde žádný pokojíček. Jak by měl vypadat nábytek v provensálském stylu?

Nábytek v provensálském stylu je charakteristický svým starým vzhledem a jednoduchým provedením. Pracuje se se vzhledem původní textury dřeva, oloupaného nebo vybledlého nátěru.

Ve většině případů se jedná o masivní dřevěný nábytek, který je doplněn řezbářskou prací nebo jinými doplňky, například mosaznými úchytkami.

Při pořizování nábytku máte dvě možnosti:

  • pořiďte si nový nábytek v provensálském stylu
  • pořiďte starý retro nábytek, který svépomocí přetvoříte k vašim představám

Při výběru dřevěného nábytku by také měl hrát roli druh dřeva, ze kterého je daný kus vyroben. Nejvhodnějším dřevem pro výrobu nábytku z masivu je smrk, borovice, modřín, buk, dub, eben a mahagon.

Smrk se pro svou měkkost hodí na méně namáhané kousky, kde se neklade příliš velký důraz na životnost. Ze smrkového dřeva nejčastěji najdete police, stolky, menší komody či skříňky. Mezi další měkká dřeva můžeme zařadit i borovici a modřív. Stejně jako smrk, tak i tyto druhy jsou vhodné spíše pro nábytek s nižším zatížením.

V souvislosti s dětským pokojíčkem vás asi bude zajímat spíše odolnost, síla, pevnost a dlouhá životnost. Všemi těmito vlastnostmi se může pyšnit nábytek z dubu a buku.

Buk je také výjimečný sciz tvárností a ohebností a používá se například na výrobu židlí a křesel. Oproti tomu dob velmi dobře odolává vlhkosti a zvládne i dlouhodobé působení vody. Není divu, že dříve bylo jasnou jedničkou při výrobě lávek, mostů a mlýnských kol. Dnes jeho jeho vlastnosti pocítíte například v dubové posteli nebo na majestátním stole.

Jako poslední je tu eben a mahagon. Oba druhy dřeva jsou symbolem jistého luxusu. Mají velmi vysokou tvrdost, pevnost a dlouhou životnost, těšit se z nábytku z tohoto materiálu tedy mohou i následující generace.

Hračky

Co by to bylo za dětský pokoj bez hraček? Ať už zařizujete pokoj v provensálském stylu pro batole, předškoláka, školáka nebo teenagera, možnosti, jak se v pokoji zabavit by neměly chybět. Dětský pokoj není totiž jenom na okrasu, ale je to místnost, v které děti žijí a tráví spoustu času. Víte, jak zařídit dětský pokoj tak, aby si ho děti zamilovaly?

Vzhledem k tomu, jak jsou dětské pokoje v provensálském stylu laděny, jedná se o vhodné pokojíčky hlavně pro malé slečny. Zařídit chlapecký pokoj v provensálském stylu by vás pravděpodobně ani nenapadlo, protože jemné romantické rysy nejsou obvykle to, co chlapci ve svých dětských pokojíčcích uvítají.

Jaké hračky bychom vám doporučili do takového dětského pokoje a jak je skladovat? Může se jednat o úplně stejné hračky, které byste využili i v jiném stylu pokoje, přizpůsobit je provensálskému stylu můžete hlavně jejich provedením.

  • Pokud si vaše dítko rádo hraje s kočárkem a panenkou, nevybírejte kočárek z plastu v křiklavě růžové barvě. Sáhněte raději po proutěném nebo dřevěném kočárku v přírodních odstínech.
  • Kuchyňka, prodejní obchůdek i zmrzlinový stánek, to všechno jsou další typy hraček, s kterými si hrají především holčičky v předškolním a mladším školním věku. I takové vybavení můžete do dětského pokoje pořídit. Opět ale při výběru dbejte na přírodní materiál a design v pastelových, jemných barvách, které dobře zapadnou do celkového vzhledu dětského pokoje.
  • Nezapomínejte ani na ty nejmenší, pořiďte dětem různé skládačky, skládací věže, hlavolamy a kostky. Při výběru hraček pro nejmenší se ale obzvlášť zaměřte na zdravotně nezávadný materiál a přirozený vzhled.
  • Zaujalo vás Montessori? Pořídit do dětského pokoje provensálského stylu se nemusíte bát ani Montessori houpačky, Picklerovy trojúhelníky, activity boardy a další.

 

Skladování hraček

Hračky pro děti by měly mít v pokoji také svoje místo. Přemýšlejte proto také o uskladnění hraček. Pokud vám jde především o design dětského pokoje, uklidit na ta správná místa je potřeba především ty hračky, které svým vzhledem příliš nezapadají do konceptu pokoje.

Jednou z možností, jak hračky uskladnit, je pořízení proutěných košů, krabic nebo dřevěných truhel na hračky.

Doplňky

Doplňky jsou v provensálském stylu to, co dodává pomyslnou tečku za celým stylem. Jsou to právě doplňky, které mohou harmonizovat prostor a podílet se tak na tom, že se vaše děti budou v dětském pokoji cítit dobře.

Jaké jednoduché dekorace bychom do dětského pokoje doporučili?

Květiny

Do dětského pokoje je potřeba vybírat takové rostliny, které nejsou toxické a dětem nehrozí v jejich přítomnosti žádné nebezpečí. Vyhněte se však při zařizování umělým květům. Když si totiž představíte oblast Provence, vaše vjemy by neměly být pouze zrakové. Důležitou roli v této oblasti sehrávají i vůně.

V dětském pokoji by tak neměly chybět květiny jako levandule, luční kytice nebo jarní kvítí. Takové květiny byste měli umístit do krásné keramické nebo porcelánové vázy v jednoduchém stylu.

Textilie

Na pohodlnosti a útulnosti dětského pokoje vám pomohou přidat textilie. V provensálském stylu se nemusíte nejrůznějších textilií a struktur vůbec bát. Využít můžete koberce, závěsy, nejrůznější deky i drobné ubrusy a krajkové dečky.

Závěrem 5 tipů na zařízení provensálského dětského pokoje

  1. Při výběru hraček se zaměřte na kvalitu i vzhled. Možná by vás mohly zaujmout hračky od nizozemské firmy Little Dutch.2.
  2. V pokoji starších slečen by rozhodně neměl chybět kosmetický kout s hrající šperkovnicí a velkým zrcadlem. Toaletní stolky v bílé barvě jako pro princezny do stylu provensálského pokoje velmi dobře zapadnou.
  3. Nyní už víte, jak by měl vypadat nábytek v provensálském stylu. Při výběru do dětského pokoje ale nezapomínejte na vhodnost nábytku pro děti. Ne všechny kousky, které jsou na trhu k dispozici splňují kritéria vhodná pro dětský věk.
  4. Provensálský styl je tak trochu opakem minimalismu, a čím více dekorací do prostoru umístíte, tím lépe. Ani v dětském pokoji se tak nebojte prostor trochu zaplnit porcelánovými a keramickými figurkami, obrázky v oprýskaných rámečcích, květinách a textilem.
  5. Při zařizování dětského pokoje v provence stylu nezapomínejte na osobní názor dětí. I ony se mohou zapojit do rozhodování o svém vlastním pokoji a například si vybrat, zda chtějí spíše dřevěnou židli, nebo čalouněné křesílko.

 

Alena Mrvíková